Fit & Co biedt meer dan een fysieke gezondheid...

                                         Wij werken ook aan je mentale gezondheid


FIT & CO is een multidisciplinair gezondheidscentrum waar je zowel voor je fysieke gezondheid als voor je mentale gezondheid terecht kan.

Sporten verbetert je zelfbeeld, werkt even goed als antidepressiva bij lichte en matige depressies*,  helpt bij overgewicht en obesitas om je gewicht onder controle te krijgen en is een goede copingstrategie bij stress en angst. Regelmatig sporten, zonder extreme belasting, kan ook een middel zijn om beter om te gaan met chronische pijn.

Maar soms heb je extra ondersteuning en begeleiding nodig om je mentaal evenwicht terug te vinden, je psychologische flexibiliteit te vergroten en bewust, mindful dingen te doen (ACT) waardoor je het leven kan leiden waar JIJ voor kiest.

FIT & CO  biedt hiervoor Counseling & Coaching sessies aan.
Deze sessies worden begeleid door Katelijne Lauwers,  ACT-counselor/trainer, Gedragscounselor, Klinisch psycholoog, Doctor in de psychologie en erkend Tabakoloog.


Wat biedt Counseling & Coaching at Fit & Co:                                             

Kortdurende begeleidingen bij milde psychologische problemen of ongemakken  om je mentaal evenwicht terug te vinden, je psychologische flexibiliteit te vergroten en bewust, mindful dingen te doen (ACT).

Zoals bij:                            

 

 
 
 
 
 

Stoppen met roken
Eetproblemen (te veel)
Chronische ziekte
Stess & Burn-out

Andere begeleidingen

 

 

 

 
  Stoppen met roken

Als erkend tabakoloog ga ik samen met jou op zoek naar je psychologische en/of lichamelijke afhankelijkheid van de sigaret en je rookgewoontes. Wat lokt je rookgedrag uit en wat houdt het in stand? Je leert verschillende vaardigheden aan om je psychologische flexibiliteit te vergroten. Daardoor draait niet alles meer rond de sigaret en kies jIJ uiteindelijk voor het leven dat JIJ wilt leven, zonder de sigaret. 
Er is een tussenkomst door de Vlaamse overheid voorzien, meer info zie Rookstopbegeleiding in Vlaanderen

  Eetproblemen waarbij je te veel eet

  Overgewicht (BMI > 25) en Obesitas (BMI > 30)

  Eetstoornissen zoals boulimie en binge eating waarbij je te veel eet (geenAN!) Je gebruikt je eetbuien als een vorm van controle waardoor je niet moet stilstaan bij vervelende interne gewaarwordingen.

Tijdens deze counselingsessies gaan we samen op zoek naar het effect van je eetgedrag op korte en lange termijn. Waar worstel jij mee? Je leert  in deze counselingsessies technieken om ruimte te maken voor moelilijke emoties en onaangename lichaamsgewaarwordingen.  Je leert bewust, mindful eten.  Uiteindelijk kies je bewust voor het leven dat JIJ wilt leven. 

>Top

bullet Chronische ziekte

Als je de diagnose van een chronische ziekte (diabetes, kanker, MS, cardiovasculaire aandoeningen,  ) krijgt, verandert er veel in je leven. Dingen die ooit vanzelfsprekend waren, zijn dat opeens niet meer. Je wordt onzeker en angstig. Je krijgt te maken met vermoeidheidsklachten, chronische pijn en psychosociale problemen. Maar hoe ga je daar mee om? Hoe kun je ondanks het onvermijdelijke leed dat een ziekte met zich meebrengt, toch een waardevol leven leiden? Door de psychologische vaardigheden uit ACT toe te passen in je leven, leer je accepteren wat je niet kunt veranderen of waar je geen controle over hebt zoals het beloop van je ziekte en chronische pijn. Vervolgens leer je hoe je je kunt richten op dingen die betekenisvol en belangrijk voor je zijn. Zo ontwikkel je een psychologische flexibiliteit die je helpt om een waardevol leven te leiden MET je chronische ziekte.

>Top

Stress - burn-out - psychosomatische klachten

Een druk leven zit vol stressmomenten. Het is niet de bedoeling om deze spanning of stress uit je leven te bannen, want een spanningsloos bestaan is niet voorstelbaar en niet wenselijk; Stress hoort bij het leven! Het is belangrijk bewust en mindful te leren omgaan met dagelijkse beslommeringen, pijnlijke momenten en ongemakken in het leven, zodat stress niet je leven gaat beheersen, je niet blijft piekeren maar bewust kiest voor het leven dat JIJ wilt leven.

Je kan bij mij terecht voor een begeleiding ter preventie van stress of voor een begeleiding als er reeds sprake is van langdurige stress en /of een burn-out of voor een begeleiding bij psychosomatische klachten

Psychosomatische klachten zijn lichamelijke klachten die veroorzaakt worden door stress. Dat betekent dat artsen geen lichamelijke verklaring voor jouw klachten vinden. Deze klachten kunnen zich uiten in bv. (spannings)hoofdpijn, hyperventilatie, benauwdheden, verhoogde prikkelbaarheid, CVS, fybromyalgie, slaapproblemen, angstklachten, paniekaanvallen, concentratieproblemen, prikkelbare darm, spier en gewrichtsklachten, chronische lage rugpijn, huidklachten,... Waar worstel jij mee?

Het doel van de behandeling is er voor te zorgen dat de kwaliteit van jouw leven terug verbetert. Dit kan onder andere bereikt worden door te leren omgaan met bepaalde gevoelens, gedachten en gewaarwordingen die je hinderen of te leren opkomen voor jezelf, jouw psychologische flexibiliteit  te vergroten en jezelf terug te vinden. .

>Top

   andere kortdurende begeleidingen

Door je psychologische flexibiliteit te vergroten leer je omgaan met psychologische ongemakken zoals (faal)angst, een laag zelfbeeld, moeilijke emoties, etc. en kies JIJ voor meer kwaliteit van leven..


NIEUW: vanaf januari 2017 kan je starten met een individueel counselingprogramma in de reeks:

               FACT  FIRST ACT KIT voor meer psychologische flexibiliteit bij een ongemak. Lees hier meer....


 

Doelgroep:

Voor volwassenen en adolescenten vanaf 12 jaar.

Praktisch:

Je kan bij mij terecht voor individuele sessies of voor kleine groepsessies.
Voor meer informatie kan je terecht op het telefoonnummer
0477.79.92.50 of via e-mail
katelijne@fitenco.be.

of klik hier:

 

Katelijne Lauwers is erkend als klinisch psycholoog door de Psychologencommissie onder het erkenningsnummer 652106111;

katelijne        

Ik ben  lid van de Belgische Federatie van Psychologen, De Vlaamse Vereniging voor Gedragstherapie, de Vlaamse Vereniging van Klinisch Psychologen en ACBS  & ACBS Bene- member; 
ik ben docent Algemene - en Gezondheidspsychologie aan de opleiding Verpleegkunde van de UCLL  dept. Gezondheid en Welzijn - campus LiZa Genk.
Ik werkte ook verschillende jaren als tabakoloog voor Tabakstop van de Stichting tegen Kanker .

Opleidingen en Bijscholingen

   Licentiaat in de Klinische Psychologie  - KU Leuven

   Doctor in de psychologie - specialisatie: neuro- en psychofysiologie

  PG - Gedragscounselor  - Thomas More Antwerpen

   PV - Tabakologie en Rookstopbegeleiding -  KU Leuven ism VRGT en Tabakstop

   Cognitieve Therapie in de behandeling van obesitas bij volwassenen - Cure & Care

   Acceptance and Commitment Therapy (ACT)  - opleiding voor hulpverleners -
    ACT-Academie.be - 2013

 ACT bij rookstop - VRGT ism Sara Bosman; ACT-Academie.be

 ACT bij obesitas - Eetexpert.be

  ACT bootcamp 2014: verslaving en chronische pijn

  ACT bootcamp 2015: de therapeutische relatie

bullet  RFT tweedaagse  -  2015

bullet  ACT Bootcamp 2016: Brief interventions/Focused-ACT (FACT)

bullet  2-daagse workshop door Robyn Walser: The wisdom of change: Applying advanced ACT skills
    flexibly in clinical practice - 2016

bullet  ACT for Adolescents  - advanced level 6 week specialty course by DR. Russ Harris
   (I'm learning  ACT) - 2017 

bullet  ACT for Depression and Anxiety Disorders - by DR. Russ Harris (I'm learning  ACT) - 2017 

 >Top

 

* Exercise for depression, Cochrane Database Systematic Review 2013:9: CD004366


 ACT of Acceptance and Commitment Training is een nieuwe trainingsvorm binnen het gedragstherapeutisch kader. De focus van ACT ligt op het vergroten van de psychologische flexibiliteit door 6 vaardigheden aan te leren: HIER EN NU LEVEN, ACCEPTEREN, FLEXIBEL MET JEZELF OMGAAN, LOSKOMEN VAN NIET-HELPENDE GEDACHTEN, ONTDEKKEN WAT JEZELF BELANGRIJK VINDT EN DOEN WAT ER TOE DOET .